Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šoulet

10. 6. 2014

Suroviny: 200g kroupy, 1 lžička majoránky, tuk na vymazání, 2 stroužky česneku, sůl, 250g hrách, 2ks cibule, 4 lžíce oleje, mletý černý pepř                                                                        Postup: Hrách propláchneme a namočíme ho asi na 4 hodiny do studené vody. V této vodě ho pak uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy dokonale propláchneme, vsypeme do většího množství osolené vody a také je uvaříme doměkka. Kroupy občas promícháme, protože mají tendenci se přichycovat. Uvařené kroupy scedíme, zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Mezitím očistíme cibule a česnek. Česnek prolisujeme a cibule nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme olej a cibule na něm pomalu smažíme dozlatova. Kroupy promícháme s hrachem, přidáme česnek, podle chuti směs osolíme, opepříme, přidáme majoránku a část smažené cibule.Pekáček vymažeme máslem nebo tukem, rozetřeme do něj směs, zakapeme zbylým olejem s cibulkou a zapečeme v horké troubě. Přibližně 190 °C. Do šouletu zapékáme maso nebo jej podáváme samotný se zeleninovým salátem.