Jdi na obsah Jdi na menu
 


HOUBOVÝ GULÁŠ A BRAMBOROVÉ ŠKUBÁNKY

5. 4. 2013

1 velkou cibuli nakrájíme na jemno, dáme do kastrolu na 50 g oleje nebo tuku, přidáme lžičku kmínu a mícháme, až začne cibule růžovět. Zasypeme polévkovou lžící sladké mleté papriky, rychle zamícháme a ihned zalijeme hrnkem vody.Kilogram čerstvých očištěných hub nakrájíme na drobné kousky a přidáme na cibulový základ s 1 kostkou masoxu. Houby asi 10 minut podusíme.Přilijeme vodu, v troše studené vody rozmícháme 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky a houby zahustíme. Vlijeme 250 ml smetany ke šlehání a omáčku provaříme. Podle chuti dosolíme.

Nemáme-li čerstvé houby, namočíme 2 dcl sušených hub na 2 hodiny do studené vody. Na cibulový základ nalijeme houby i s vodou, ve které byly namočené. Tohle množství je asi na 2 l omáčky. Suroviny nemusí být přesně, důležité je, aby v omáčce bylo hodně hub.a.byla dostatečně hustá.

Oškrábeme 1 kg brambor, nakrájíme na menší kousky a dáme do hrnce. Zalijeme vodou a vaříme, až jsou hodně měkké. Vodu slijeme, přisypeme 2 lžičky soli a 8 vrchovatých polévkových lžic hrubé mouky. Hrnec přiklopíme a necháme 5 minut propařit. Potom šťouchadlem do hladka rozšťoucháme a nakonec vymícháme vařečkou hladké těsto. Lžící vykrajujeme škubánky.