Jdi na obsah Jdi na menu
 


SMAŽENÉ VDOLKY

5. 4. 2013

50 Dkg polohrubé mouky, 3 Dkg kvasnic, 8 Dkg másla, 7 Dkg moučkového cukru, sůl, 1/4 l mléka, 2-3 žloutky podle velikosti, 1 lžíce rumu. Zaděláme těsto, necháme kynout. Po vykynutí znovu proděláme a dáme opět kynout. Krájíme kousky, uděláme bochánek, rozpleskneme, ještě necháme chvilku kynout a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Nejraději ve fritovacím hrnci. Vdolky děláme velikosti podšálku. Hustě pomažeme hruškovými povidly, sypeme strouhaným tvrdým tvarohem a zdobíme šlehačkou.

HRUŠKOVÁ POVIDLA

Hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců. Na masovém mlýnku semeleme, dáme do kastrolu, podlijeme

nepatrným množstvím vody a vaříme do zhoustnutí. V podzimních měsících, když je dost hrušek, navařím povidla ve velkém, naplním do zavařovacích sklenic a steriluji 30 min. při 100°C.Vydrží několik let. Hrušky zásadně nesladíme, jsou sladké dost. Stane-li se, že nám povidla nehoustnou, nevaříme je zbytečně dlouho. Vylijeme je do jemného cedníku a necháme vykapat. Hrušková povidla jsou řidší než klasická švestková, proto musíme dělat větší vdolky, aby nám z povrchu nestekla. Těsto je lepší zadělávat ručním elektrickým šlehačem. Jednak šetříme síly a těsto je mnohem lepší.