Jdi na obsah Jdi na menu
 


MAMINČIN SVÁTEČNÍ DORT

6. 4. 2013

KORPUS

Třeme 60 g másla, 180 g moučkového cukru, 6 žloutků. Přimícháme50 g strouhaných oříšků, 60 g nastrouhané čokolády na vaření, 120 g polohrubé mouky, nakonec sníh ze 6 bílků. Dáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a zvolna pečeme při 150°C . Pomocí špejle zjistíme, zda je korpus propečený.  

ROLÁDY

Elektrickým šlehačem šleháme 4 celá vejce a 120 g moučkového cukru do husté pěny.Trvá asi 10 minut.Ručně vařečkou vmícháme 120 g polohrubé mouky. Plech vyložíme pečícím papírem, potřeme máslem a rovnoměrně rozetřeme těsto. Dáme do rozpálené trouby a při 200°C pečeme 8 minut. Roládu vyndáme, lehce poprášíme moučkovým cukrem, položíme na ni čistý pečící papír a otočíme.Papír od pečení sloupneme a ihned roládu srolujeme i s čistým papírem. Zabalenou necháme vychladnout. Tyto rolády upečeme 2. 

KRÉM

3/4 l mléka, 180 g moučkového cukru, 90 g hrubé mouky, 2 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru uvaříme na kaši a mícháme do vychladnutí. Ušleháme 300 g másla, 2 polévkové lžíce moučkového cukru a po lžících přidáváme studenou kaši. 1/3 krému odebereme a přidáme podle chuti rum. Do zbytku krému přidáme černou mletou kávu asi vrchovatou lžičku  - podle chuti.Studenou roládu rozbalíme, papír vyhodíme.Roládu stočíme a nakrájíme na 5 stejných dílů. Dortový korpus podélně rozkrojíme. Jednu placku lehce pomažeme pikantní zavařeninou a rumovým krémem. Nakrájené pláty rolády narovnáme a potřeme kávovým krémem. První díl stočíme do malé roládky a postavíme do středu namazané placky. Ostatní namazané díly natáčíme stále dokola kolem první roládky a pomocí rukou stlačujeme ke středu, aby jednotlivé pláty k sobě dobře přiléhaly.Jsme-li hotovi, měly by jednotlivé díly stačit přesně na celý obvod korpusu. Nově utvořenou plochu potřeme opět kávovým krémem. Druhý díl korpusu na rozříznuté straně namažeme opět pikantní zavařeninou a namazanou plochou položíme na krém.Celý povrch dortu pomažeme kávovým krémem. Strany posypeme strouhanou čokoládou, povrch ozdobíme zbylým krémem podle vlastní fantazie.